Näyttelyt 2025

HUONE - RUM

Sipoon kunta & Sipoon taidekoulu & Mari Paikkari

10.4.-18.5.2025


Huone-Rum-näyttely on kuvaveistäjä Mari Paikkarin ja Taidekoulu -oppilaiden yhteisesti suunnittelema ja toteuttama näyttely.

Mari Paikkarin teokset, yhdessä Artborgin ympäristön ja ent. Nikkilän sairaalan historian kanssa, ovat inspiroineet Sipoon Taidekoulun oppilaita. Heidän teoksistaan rakentuu yhdessä Paikkarin keramiikan kanssa orgaaninen ja hengittävä taidekokonaisuus. Huone-Rum elää ja hengittää vuorovaikutuksessa näyttelyvieraiden kanssa, jotka saavat työpajoissa jättää oman jälkensä tilaan.

Näyttelyn järjestää Sipoon kunnan kulttuuripalvelut yhteistyössä Taidekoulu Sipoossa kanssa.

Helsinkiläinen kuvanveistäjä Mari Paikkari (s. 1983) on työskennellyt materiaalilähtöisesti saven ja keramiikan parissa vuodesta 2008 lähtien. Hänen teoksiaan on ollut esillä lähes sadassa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, ja hän on ollut myös mukana kymmenissä poikkitaiteellisissa teoksissa, joissa esimerkiksi nykysävellys ja keramiikalla luodut äänimaailmat ovat kohdanneet.

Taidekoulu Sipoossa toimii Nikkilässä ja Söderkullassa ja tarjoaa kuvataiteen laajan oppimäärän mukaista perusopetusta 6–19-vuotiaille lapsille ja nuorille. Taidekoulussa opitaan monipuolisesti kuvataiteen eri tekniikoita ja yhdessä tekemistä. Taidekoulu Sipoossa -toiminta on osa Porvoon taidekoulua.


THROUGH THE WEAVED GRASS

Jeremi Biziuk

8.-23.3.2025


Keskittyessään viimeisen vuoden synteettisten ja orgaanisten äänien ja kuvien suhteeseen, nyt Jeremi Biziuk luo ympäristöä, jossa hänen dynaaminen työskentelynsä lepää ja hengittää tilassa. Tämä ympäristö koostuu pääasiassa erilaisista tekstiileistä, vaatekappaleista ja työkaluista, joita taiteilija on käyttänyt esiintymisissään parin viime vuoden aikana.


Nämä kaikki ovat olleet osa jatkuvaa prosessia, jossa taiteilija keksii henkilökohtaisen perinteensä uudelleen äänipohjaisen rituaalin ja pakkomielteen avulla. Esitelläkseen tätä jatkuvaa prosessia taiteilija on koostanut käyttämänsä esineet installaatioksi, jossa hänen asunsa ja musiikilliset työkalunsa yhdistyvät hänen kuratoituun dokumentaarioon tästä prosessista, käyttäen erilaisia ​​audiovisuaalisia välineitä.


Näyttelyssä käytetään ääntä, kuvastoa, tuntoherkkyyttä ja kerrontaa tekeillä olevasta rituaalista – taiteilijan jatkuva yritys muokata vähäisiä olemassa olevia resursseja uuteen ​​muotoon, resonoiden hänen puuttuvaa kuulumisen tunnettaan jonkin tietyn paikan kanssa.


Käyttämällä keinotekoisia, synteettisiä keinoja, luodaan jotain orgaanista ja persoonallista – jotain, joka ei ole sidottu maantieteelliseen sijaintiin, vaan sitä kantavaan kehoon.


Jeremi Biziuk on puolalainen audiovisuaalinen taiteilija, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Alankomaissa. Hänen taiteellinen toimintansa käsittelee henkilökohtaisen perinteen ja rituaalien uudelleenkeksimistä, saaden vaikutteita slaavilaisten ja itäeurooppalaisten kulttuurien pakanallisista käytännöistä ja kuvista. Hänen kiinnostuksensa piilee synteettisen ja orgaanisen kontrastissa, jonka hän jakaa ääniesitysten ja installaatioteosten kautta.

Perhe (Family), Chapter III

Nelli Tanner

5.-23.2.2025

Muistamisen yksi väline on kertominen. Muistin eri tilat ja muistoista kertomisen muuttuminen tallentuu videoille. Kertomuksista rakentuu esityksiä ja uusia kertomuksia, dialogeja. Läsnäolo ja poissaolo näyttäytyvät hitaina ja hienovaraisina muutoksina, joiden kohtaaminen vaatii hetken aikaa.

Kuolinpesän esineistö, luettelointi ja dokumentointi ovat toimineet lähtökohtana installaatiolle. Näyttelytilaan rakennettu tilasidonnainen installaatio muodostaa vuoropuhelun ja muotokuvia. Installaatio koostuu mm. videoista ja ääniteoksista.


Nelli Tanner (s. 1976) on vantaalainen kuvataiteilija, joka työskentelee laaja-alaisesti installaatioiden, korutaiteen ja osallistavan taiteen parissa. Tannerin teokset perustuvat havaintoihin ihmisten toiminnoista arjessa ja ihmisen suhteesta arkisiin esineisiin . Tanner on valmistunut Gerrit Rietveld Academiesta (BA), Hollannista ja Saimaan Ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi (YAMK). Tannerin näyttelytoiminta on ollut jatkuvaa ja kansainvälistä vuodesta 2000 alkaen.


Tanner työskentelee parhaillaan Taiteen edistämiskeskuksen myöntämällä kolmivuotisella taiteilija-apurahalla.


Signaalit

Anna Hakula & Venla Huhtinen & EMC Salminen & Jussi Suonikko

8.–26.1.2025


Viestit kulkevat radioaalloilla, paperilla, eri medioissa. Salaisia viestejä ei ole tarkoitettu ulkopuolisille ja joitain viestejä ei tule itsesensuurin vuoksi edes lähetettyä. Työryhmän Hakula-Huhtinen-Salminen-Suonikko teokset avaavat erilaisia näkökulmia kommunikaatioon, yhteyksiin ja signaaleihin. Teosten tekniikat vaihtelevat ääni- ja tilainstallaatioista monimedianauhateokseen ja maalauksiin. Osa teosten viesteistä on tulkittavissa - osa jää salaisuuksiksi.

UNWRITTEN IV (2021/2024)

Ääni-installaatio, Anna Hakula

Vuonna 2021 ensimmäisen kerran rakennetun UNWRITTEN-nauhan ytimessä on ristiriita sisäisen ja ulkoisen todellisuuden kesken: kuulemme kuulokkeista rakkauskirjeiden kirjoittamista, paflettien laatimista, piirtämistä, oman sisimmän paljastamista, mutta emme näe kuin tyhjän paperin. Luovuus kiertää ääninauhoilla sykleissä: tekemistä seuraa tuhoaminen – paperin repiminen, puristaminen ja jopa polttaminen, emmekä vieläkään näe muuta kuin tyhjän paperin. Teoksen kokija ei tiedä, mitä ääninauhalla tuhotaan, eikä sitä, kuka tuhoaa.

Ääninauhojen tekstit ovat aitojen ihmisten tunnustamia tekemättömiä vallankumouksia, joita he ovat jättäneet Brigitta Muntendorfin ja Michael Höpfnerin installaation "Memorial of Rebellion" uurnaan keväällä ja kesällä 2021.

Anna Hakula (s. 1986) on äänen ja tilan suhdetta tutkiva arkkitehti ja säveltäjä. Hänen taiteellisessa työskentelyssään kehollisuudella ja tilan moniaistisella kokemisella on tärkeä rooli. Hakulan sävellyksiä on kuultu mm. Saksassa nykymusiikkifestivaalilla (Tiefshoen 4), Tukholmassa ja Turussa (WeW! 2021). Viime aikoina hän on keskittynyt monimediateoksiin, joissa hän on tutkinut erilaisia materiaaleja, kuten paperia ja keramiikkaa. Teoksia on ollut koettavissa mm. Tampere Biennalessa, Meidän Festivaalilla, Taide- ja museokeskus Sinkassa, Myymälä2-galleriassa, Tampering festivalilla, TADweek:lla ja Viitasaarella Musiikin aika -festivaalilla.


ERROR 404

Öljyvärimaalauksia, Venla Huhtinen

Venla Huhtisen öljyvärimaalaukset vievät katsojan retrohenkiselle aikamatkalle kommunikaation monitasoiseen maailmaan, jossa signaalit, viestit ja niiden tulkinta kohtaavat visuaalisessa vuoropuhelussa.

Teosten graafisia objekteja kehystävät kädet, jotka viittaavat ihmisen osallisuuteen viestien luomisessa, tulkitsemisessa ja lähettämisessä. Värimaailma ammentaa inspiraationsa menneiden vuosikymmenten estetiikasta ja synnyttää teoksiin nostalgiaa.

Maalaukset pitävät sisällään salaperäisiä viestejä, jotka on koodattu numeroasemien lähetyksistä inspiroituneella tavalla. Huhtinen kutsuu katsojan pohtimaan mitä numeroyhdistelmät voivat tarkoittaa ja kenelle viestit on ehkä osoitettu. Viestien sanoma kumpuaa taiteilijan ajatuksen virrasta teosprosessin ajalta – merkitykset ovat yhtä aikaa henkilökohtaisia ja monitulkintaisia.

Venla Huhtinen (s. 1995) on turkulaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt kuvataiteilija, muralisti ja muotoilija. Hänen päämedioitaan ovat muraalit, öljyvärimaalaukset sekä installaatiot. Huhtinen on koulutukseltaan muotoilija, mutta on viimeiset vuodet työskennellyt puhtaasti taiteen parissa. Huhtinen on ammentanut inspiraatiota taiteeseensa taiteilijaresidenssijaksojen ja työharjoittelujen myötä Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Hänen taiteensa on tunnettu räiskyvistä väreistä, graafisista elementeistä ja erityisesti käsistä, jotka seikkailevat absurdeissa ympäristöissä. Huhtisen muraaleja on nähtävillä katukuvassa ympäri maailmaa sekä monien yritysten seinillä. Hänen teoksiaan on ollut nähtävillä niin Amos Rexin taidemuseossa kuin pienemmissä galleria- ja ravintolanäyttelysssäkin.


VALOMERKIT

Installaatio, EMC Salminen

Valomerkit (2025) on akryylista, CD-levyistä ja valosta koostuva kineettinen installaatio. Teos on saanut inspiraationsa valon liikkeestä ja sen mukana kulkevista viesteistä. Installaatio on sovitettu Pesulan näyttelytilan ja viereisen Numbers Stations ääni-installaation kanssa yhteensopivaksi.

EMC Salminen (s. 1993) on tieteen ja taiteen rajapinnasta inspiroituva ja siinä työskentelevä arkkitehti. Hänen installaatioitaan on ollut esillä festivaaleilla ja purkutaideprojekteissa eri puolella Suomea.


NUMBER STATIONS

Ääni-installaatio, Jussi Suonikko

Numeroasemat ovat lyhytaaltotaajuuksilla toimivia arvoituksellisia radioasemia, joiden alkuperää ja käyttötarkoituksia ei varmasti tiedetä. Arvellaan, että numeroasemat ovat valtioiden omistamia ja että niiden avulla lähetetään salaisia viestejä vieraissa maissa operoiville vakoojille. Numeroasemien lähetykset koostuvat yleensä numerosarjaa toistavasta nauhoitetusta äänestä, mutta ne voivat sisältää myös ääneen luettuja kirjaimia, satunnaisääniä, sähkötystä, kohinaa ja musiikkia. Numeroasemia on ollut käytössä ensimmäisestä maailmansodasta tähän päivään ja erityisen vilkasta toiminta oli kylmän sodan aikaan.

Numbers Stations -ääni-installaatiossa kuvitteelliset numeroasemat luovat hiljalleen etenevän aavemaisen äänimaiseman. Teosta värittävät konkreettiset ja synteettiset äänekset sekä yksittäisten instrumenttien äänet, jotka sekoittuvat melun ja musiikin rajapinnalla liukuvaan radiokohinaan. Nais-, mies- ja lapsiäänet lukevat numeroasemien ääniä eri kielillä. Installaatio ei ota kantaa, ennemminkin ihmettelee; kenelle numeroasemat viestivät ja saako niitä edes kuunnella? Installaatio on muodoltaan loputtomasti luupattava nauhateos, joka kestää kokonaisuudessaan noin 30 minuuttia. Teos sisältää myös ratkaistavan koodin.

Installaation ihmisäänet ovat osin aitoja ja osin äänisyntetisaattoreilla luotuja. Installaatiossa on myös käytetty ehjiä, rikkinäisiä ja manipuloituja radiovastaanottimia sekä joitakin sähkösoittimia. Lisäksi mukana on sämplättyjä lyömäsoittimia. Teos esitetään kahdesta vanhasta putkiradiosta, joiden sisään on kätketty studiotason kaiuttimet.

Jussi Suonikko (s. 1980) on tamperelaistunut helsinkiläislähtöinen muusikko ja musiikkiteknologi. DIY-estetiikkaan mieltyneenä hän on työskennellyt äänisuunnittelijana sekä laajalti äänitteiden parissa lähes kaikissa äänitetuotannon rooleissa. Jussi Suonikon ääniteoksia on ollut esillä mm. Tampere Biennalessa, Avantin Suvisoitossa ja Tampere 240 – taidetta Tammerkosken varrella -teoskokonaisuudessa (2019).


Pesula Gallerian yhteystiedot

Osoite

Pesula Galleria

Pilvilinnantie 2b,  Sipoo

Sähköposti

pesulagalleria@gmail.com

Puhelinnumero

+358 45 200 7121

Seuraa meitä

Facebook

Instagram